Nieuwe documentaire over 17e-eeuwse schilderingen Vredespaleis

9 April 2022, 10:00 uur
Den Haag & Regio

De Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, heeft een documentaire uitgebracht over de unieke 17e-eeuwse schilderingen in de Bolzaal van het complex.

Hiermee wordt geïnteresseerden een blik gegund in deze prachtige zaal, die over het algemeen niet toegankelijk is voor het publiek. Ook maakt de documentaire de resultaten van een onderzoek naar de 17e-eeuwse schilderijen voor iedereen toegankelijk. De korte film kan op de website van het Vredespaleis worden bekeken en staat ook boven dit bericht.

In de film vertellen kunsthistorica Margriet van Eikema Hommes en conservator Jacobine Wieringa interessante details over de kunstwerken van Ferdinand Bol (1616-1680) en Gerard de Lairesse (1640-1711).

Tekst gaat door onder foto.

Cadeaus

Het Vredespaleis huisvest het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. Het paleis werd naar aanleiding van de eerste Haagse Vredesconferentie (1899) gebouwd en opende zijn deuren in 1913. Als blijk van ondersteuning gaven veel landen tijdens het bouwproces cadeaus in de vorm van kunstwerken of bouwmaterialen.

De Lairesses-schildering sierde ooit het plafond van de ontvangstzaal van de grachtenwoning van de beroemde en beruchte Amsterdamse oud-burgemeester Andries de Graeff. In 1903 kwamen de schilderijen op een veiling terecht en werden ze aangekocht voor het nieuw te bouwen Vredespaleis. Ferdinand Bols wandvullende werden vervaardigd voor de schatrijke Utrechtse weduwe Jacoba Lampsins. Ruim twee eeuwen later werden de schilderingen geschonken aan het Rijksmuseum. Het museum gaf deze aan het begin van de 20e eeuw in langdurig bruikleen aan het Vredespaleis.